Typické předkrmy jsou ideální k ochutnání místních chutí ještě před samotným hlavním chodem. Většina z nich se často sdílí mezi stolovníky, což vytváří příjemnou atmosféru u stolu.
Papas arrugadas
Kanárské brambory vařené ve slupce v silně osolené vodě, díky čemuž získávají charakteristickou "vrásčitou" slupku. Podávané s dvěmi omáčkami, a to červenou (mojo rojo) a zelenou (mojo verde).
Pimientos de padrón
Malé zelené papričky osmažené na olivovém oleji a posypané hrubou solí. Velmi oblíbený předkrm, a také oblíbené zobání k vínu. Jeden z našich nejoblíbenějších předkrmů.
Pulpo a la gallega
Tradiční marinovaná grilovaná nebo vařená chobotnice podáváná s brambory, olivovým olejem a paprikou. Po špatné zkušenosti s přípravou chobotnic jsme k tomuto jídlu neměli vůbec důvěru, ale dali jsme tomu šanci a bylo to naše nejlepší rozhodnutí, co jsme mohli udělat. Pokud jste na tom podobně, rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Skvělá pochoutka.
Queso asado
Grilovaný nebo opečený kanárský sýr, často podávaný s medem a červenou omáčkou (mojo rojo). Jedná se o vynikající kombinaci slaného a sladkého.
Hlavní jídla na Tenerife často obsahují čerstvé mořské plody, maso, brambory a sezónní zeleninu.
Ryby a mořské plody
Na Tenerife je kuchyně zaměřená na jednoduchou přípravu ryb a mořských plodů, která zdůrazňuje jejich přirozenou chuť. Mezi typické ryby patří Vieja nebo Dorada s jemným bílým masem.
Conejo en salmorejo
Dušený králík v bohaté marinádě z česneku, papriky, bílého vína, octa a různých bylinek. Jde o jedno z nejtradičnějších kanárských jídel, podávané s kanárskými bramborami (papas arrugadas).
Pollo al Mojo
Hodně vypečené kuře kdy z kůže jsou oškvarky a přitom maso zůstane krásně šťavnaté. Podávané nebo zalité červenou omáčkou (Mojo rojo). Úpřímě nevíme jak jídlo připravují, ale je to úžasná chuť na které se stanete doslova závislý. Tak bacha na to 😄
Carne de cabra
Vynikající dušené kozí maso, které je na Tenerife oblíbené díky své intenzivní chuti. Často se připravuje s rajčaty, česnekem a bylinkami. Kozí maso jsme ochutnali až na Tenerife a nedáme na něj dopustit.
Dezerty na Tenerife často zahrnují med, mandle a ovoce, které jsou pro tento region typické.
Mousse de gofio
Užasná lehká pěna vyrobená z gofia (mouka z pražených zrn), mléka a cukru. Tento dezert je originální ukázkou, jak místní dokáží používat tradiční suroviny. Zbožňujeme tento dezert. Nikdy neodoláme ❤️
Frangollo
Hustý pudink připravený z kukuřičné mouky, mléka, cukru, citronové kůry, rozinek a mandlí. Je to velmi starobylý recept, který zůstává populární dodnes.
Quesillo
Kanárská verze flanu. Hladký a krémový karamelový pudink z kondenzovaného mléka, vajec, cukru a karamelu. Tento dezert se rozplývá na jazyku a je často ozdoben šlehačkou.
Bienmesabe
Doslova znamená „chutná mi to“. Jde o hustý krém z mandlí, medu, cukru, žloutků a citronu. Podává se obvykle s vanilkovou zmrzlinou. Tento dezert je na Tenerife velmi oblíbený.
Tenerife nabízí širokou škálu lokálních produktů, které odrážejí unikátní klima a půdu.
Kanárské banány jsou jedním z nejznámějších produktů Tenerife. Tyto banány jsou charakteristické svou menší velikostí, intenzivně sladkou chutí a šťavnatou dužinou. Díky subtropickému klimatu a sopečné půdě mají výraznější aroma než banány pěstované jinde. Kanárské banány jsou chráněny pod označením "Plátano de Canarias", což zaručuje jejich kvalitu a původ. Pokud vás láká návštěva banánové plantáže s průvodcem, podívejte se na nabídku. Případně pokud jste na severu ostrova pak zavítejte na prohlídku muzea Casa del Plátano. Podívejte se na náš reel z návštěvy na našem Instagramu, Facebooku nebo YouTube.
Miel de Tenerife
Med vyráběný na Tenerife, patří mezi nejkvalitnější lokální produkty díky rozmanité flóře a specifickým klimatickým podmínkám ostrova. Med je uznáván pro svou jedinečnou chuť, která odráží bohatou přírodu Tenerife. Miel de Retama del Teide pochází z keřů vřesu v oblasti Národního parku Teide. Další druhy medu jsou: Avokádový med, Med z eukalyptu a Med z kaštanů.
Gofio
Gofio je jedním z nejtypičtějších a nejstarších produktů Kanárských ostrovů. Jedná se o mouku z pražených zrn různých druhů obilovin, jako je pšenice, kukuřice nebo ječmen, a občas i z luštěnin. Gofio bylo základní potravinou původních obyvatel Guanche a dodnes je nedílnou součástí kanárské kuchyně. Používá se pro přípravu jídel, dezertů a nápojů. Gofio je oblíbený suvenýr, který přivezete domů jako autentickou chuť ostrova.
Ron
Rum je jedinečný svou chutí a charakterem. Je vyráběn z cukrové třtiny. Vyznačuje se svou jemnou sladkostí a často má tóny karamelu, vanilky a ovoce. Rumy jsou bílé, zlaté, tmavé a Ron Miel. Sladký rum ochucený medem, typický pro Kanárské ostrovy. Je oblíbený jako digestiv a často se podává s kostkou ledu.
Aloe Vera
Poklad Kanárských ostrovů. Díky ideálnímu klimatu, bohaté sopečné půdě a tradičním postupům je aloe vera z Kanárských ostrovů považována za jednu z nejlepších, co se týče čistoty a léčivých vlastností. Zajímavostí je že, Kanárské aloe vera obsahuje až o 30 % více účinných látek než aloe vera pěstovaná v jiných částech světa, což z ní dělá skutečný přírodní zázrak. Je ideální na popáleniny od sluníčka, což se vám zde může rozhodně hodit.
Opuncie
Opuncie je kaktus typický svými plochými zelenými listy a barevnými plody, které mohou mít žlutou, oranžovou, červenou nebo dokonce fialovou barvu. Plody opuncie jsou sladké a šťavnaté. Opuncie se tradičně používá k detoxikaci organismu, snížení cholesterolu a regulaci hladiny cukru v krvi. Opuncie má nebezpečné malé trny. Na ty obvzláště pozor. Raději si ji zakupte v obchodě, kde jsou již očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou vás dost potrápit. Proto opuncii očištěte v odolných rukavicích ještě doma před konzumací.
Malvasía legendární sladké bílé víno je nejslavnějším vinařským produktem ostrova. Jeho chuť je jemná, medová, s nádechem tropického ovoce. Červené víno (Tinto) jsou vína s plnou, lehce kouřovou chutí a příjemnou kyselinkou. Růžové víno (Rosado) je ideální na letní dny. Jsou ovocná, lehká a příjemně aromatická. Pokud chcete prozkoumat vinařskou kulturu Tenerife do hloubky, doporučujeme navštívit Casa del Vino (Dům vína) ve městě El Sauzal, kde se dozvíte vše o historii, odrůdách a výrobě místních vín.
Ovoce a zelenina
Tenerife, díky svému subtropickému klimatu a úrodné vulkanické půdě, nabízí bohatou paletu čerstvého ovoce a zeleniny, která se liší od běžných evropských plodin. Místní produkce je jedinečná, plná výrazných chutí a vůní, které vás okouzlí svou exotikou. Nakoupit jej můžete prakticky na každém kroku. V supermarketech, na farmářských trzích nebo na farmách. Podívejte se na náš reel z farmářské trhu na našem Instagramu, Facebooku nebo YouTube.